Jdi na obsah Jdi na menu

MERKUR-PEXESO

 Portálová kompozice MERKUR-PEXESO je taková složitá týmová "spolu-práce"...lidí a zvířátek, křemíků a Vesmíru...

 Ani nevím, odkud začít, abych neopomenula nejdůležitější části této "stavebnice" - o tu tady jde víc, než-li o planetu naší Sluneční soustavy a její vliv na naše pozemské dění. I když...jak nahoře, tak dole...jak ve velkém, tak v malém. Fraktalita souborů událostí tvaruje příhody v miniaturních rozměrech i v dimenzionálních složitostech. 

 Tento aktuální informační a energetický příliv je (ve světle zmíněných principů) možné chápat celospolečensky - v obecném parametru lidstva, ale také lokálně - v intencích Česko-Slovenska a vlivu na naše národy. Oba titulní pojmy, použité v kompozici, jsem totiž asociovala na místní poměry. Víme, že sebe-organizační "mechanizmy" toku událostí v čase, dokážou takové "divy", jako získat patřičnou dynamiku k dotažení nějakých globálních procesů pomocí tzv. zástupných "zmenšenin", kde se nevyhnutelnost (řetězová reakce) "vybije" a přitom kolektivní entita (globální planetární ekosystém) udrží potřebnou vnitřní rovnováhu.  V praxi života to znamená události (jejich sled), kdy "vyhynou" nějaké živočišné nebo rostlinné druhy, kdy příroda "zajistí", že migrace některých zvířat, jako následek objektivní přírodní katastrofy v městském regionu, vybudí v interesovaných organizacích i v jednotlivcích takové přístupy, které by mohly být aplikované v podobných situacích i na té vyšší rovině lidského druhu. Jak se to pak vyřeší v malém, tak se to automaticky seskládá i v tom velkém. 

 Jde o "super-dualitu" principu polarity. Atributy života v obecném měřítku si zdánlivě nejsou podobné, přesto bývají aplikačně zaměnitelné a vedou do vyhraněného vnímání dobra a zla, bílého a černého, či projeveného a duchovního. Je tam opomíjený aspekt poměrovosti a tomu odpovídající soubory obsahu jednotlivostí, které i v nejmenší části nesou součtovou informaci Celku. Nemusíme dohlédnout a "spočítat" zahrnuté komponenty nějakých množin sobě-podobných částí života - je tam uplatněný princip "nekonečna" - stačí, když pochopíme souvislosti malých starostí (radostí) a jejich vazeb...a budeme umět odvodit a rozpoznat jejich přítomnost i tam, kde bychom příslušnost k Celku těžko hledali. Naše smysly - ty fyzické i ty jemnějšího založení - myšlenky a pocity - jsou uzpůsobené k hledání podobností a doplňování chybějících dílků skládanek.

 MERKUR i PEXESO jsou ryze česko-slovenské speciality. MERKUR jako stavebnice a PEXESO, jako varianta světovější hry, ale s naším kódem v názvu, který je pro nás  = je nezaměnitelný. Obojí symbolizují ony SKLÁDANKY, o kterých jsem se zmínila. Jen jsem začala na popisu pracovat - už mi běhaly potvrzení ze sdíleného prostředí facebooku  - některé dám na závěr do odkazů. Jsou to aktivované smyslové datové toky, kterým jsme vystavení a se kterými se každý specificky vyrovnáme. Proto jsou naše reakce, nápady a momentální zaujetí podobné a sebe-doplňující...uvažujeme jako jednotlivec, který je nedílnou součástí vyššího vědomí společnosti bytostí = ducha entity. Někdo preferujeme pocitový a emoční aspekt a skrz tyto pak projevujeme svoje postřehy = v intencích abstraktní lyriky esencí datového toku a odstínů energií, které ho nesou. Jiní se orientujeme na epické materiální využití a cosi vymyslíme, narýsujeme nebo vyrobíme. Člověk-umělec není o nic víc oduševnělejší, než člověk, který uvažuje o praktickém využití stejných pocitů a vjemů. To, že někdo víc hraje na city a jiný víc na logiku uvažování o smyslech života obecně, nečiní z jednoho či druhého cosi nad (pod)řadného. Ovšem hodně lidí v tomto vzorci uvažuje - je to dané dvojím filtrem vnímání a podmíněné dvojitým "operačním" systémem (starým dosluhujícím a novým, který ještě nejede na plný výkon), skrze který se projevujeme do společensky sdíleného prostředí (například na sociálních sítích). 

 Kompozice MERKUR-PEXESO toto zohledňuje a v "jino-taji" (asociační komplexnosti) kódových vrstev ukazuje. V transformačním smyslu se jedná o "fúzi polarit", která neustále doprovází instalace nových možností a symetrické odpojování dosloužilých starých, které už ani nejsou "možnostmi", ale spíše "pastmi".  Některé příchozí datové soubory jdou do příjemných oblastí, některé zabrnkají na chronicky bolavá místa a ta vygradují do intenzivní akutnosti. Tím je pak politická, ekonomická a společenská situace - soubory událostí a dějů, které tvarují naše kolektivní směry vývoje. To také obsahují arianské  volací klíče, které jsou tentokrát dva. 

První, který je vlevo a tváří se jako by náležel k MERKURU:

Tende-RA * Maga sinta
Vezde-KA * choče Vinta
 

znamená přibližně:

Neumíš-li zpracovat Zlo, Dobro se ti bude vyhýbat...

Druhé rčení, které patří k PEXESU:

Ciente Boga-mia
CIENTE...
á-dina * dva-Jina * trita

 říká, že znát minci z jedné i druhé strany nestačí - je potřeba znát celou minci v propojení obrazů, které ukazuje = nutný třetí aspekt, který bychom zde mohli nazvat "objektivitou", tedy pozicí nad preferovanou oblastí vnímání.

 SKLÁDANKY života jsou kaleidoskopem i puzzlemi. Každý neseme nějaký dílek = sami jsme dílky něčeho většího. Jak se pohybujeme, tak skládáme - a nezáleží, zda je pohyb pouze v mysli, v prožitku nebo přesunem ve fyzické realitě. Nikdo nemáme patent na obecné zdroje kolektivních znalostí, nikdo nemáme právo si přivlastnit nějaký globální segment vyššího vesmírného vědomí a prezentovat ho jako "propůjčenou" komoditu. Přestože je to naivní i malicherné, hodně lidí takto svoje "schopnosti" prezentuje. Je to doznívání starého modelu spasitelství, který ovšem nerezonuje  jen v duchovní oblasti, ve filozofickém smyslu nebo alternativních naukách. Je zastoupený v chování lidí univerzálně - budeme se s ním ještě nějaký čas "potýkat" a dvojitě přijímat hodnoty, které nám neustále zpestřují život. Pokud se omezíme na černo-bílou dvojakost projevené duality, bude nám přesun do nově uspořádaných energo-informačních oblastí ducha (nového Transformačně-Mistrovského Modelu evoluce) trvat déle. Jsme kolektiv bytostí a spolupracujeme - i když to tak někdy nevypadá...a v tom je právě zapojený třetí prvek - element propojení a vertikální odstup pro lepší posouzení velikosti a kvality oblasti, kterou svými postoji ovlivňujeme a která tvaruje zpětně naše pocity, emoční odezvu i přímá rozhodnutí - ve věcech důležitých i v maličkostech.

Doprovodná báseň k MERKURU:

rychlé Prsty * bystrá Mysl
tiché Hlasy Srdce
jiskření Srsti * šestý Smysl
černá Stopa na bílé Čtvrtce

 je syntézou celého popisu dané Portálové anomálie - v abstraktní zkratce, kterou je i úryvek hádanky, která je stylizovaná na straně PEXESA:

Jeden a Jeden
se vzájemně prostupují,
aby Jedno byli.
Jeden a Jeden Jedno jsou
a přesto každý jinde.

 Celá hádanka je v odkazu - každý si ji může sám vyložit. Zde podporuje zmíněnou fúzi polarit, která udává takt toku částic z paměťový oblastí - pro transformační procesy dnešních dnů.

 Symboliky je v kompozici mnohem víc - záleží na asociační vazbě a fantazii.

 P.S. Kočičí element není tentokrát z alba našeho Piškotka - rozhodl se dnes nebýt fotogenický a odmítl zaujmout ty správné "pozice" - proto jsem použila obrázek z internetu, který je věrnou replikou původního záměru.

Inspirace pro zmíněné společenské a politické symetrie (články jsou umístěné na facebooku):

Upozornění na mystické pozadí současného dění
Úvaha o potřebnosti širšího záběru při orientaci v globálních událostech

Popis je součástí Portálové sekvence 2017

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Portálová sekvence 2017