Jdi na obsah Jdi na menu

Zastavení druhé - ZRCADLO MANDALY

 Zrcadlo mandaly

Naše vědomí bez přestání pátrá po sebereflexi a sebespatření - kdo jsem, kde stojím, kam jdu a čemu mám věnovat pozornost. Touží nerušeně prožívat svou vnitřní hodnotu a zabývat se jí. Je to základní motiv všech našich kroků a činů. Zrcadlo mandaly je jedním ze způsobů, jak tomuto porozumět. Dokáže tlumočit informace mezi srdcem a rozumem. Mandalami může kdokoliv nahlédnout do jinak nedostupných oblastí svého nitra, uvidět jejich skutečný stav, naučit se je znát a pracovat s nimi. Spontánně tím dochází ke korekcím energetických vazeb a tím k úpravám v prožívání. To vše má přímou odezvu ve zdraví, protože osobní pole současně optimalizuje kvalitu svého uspořádání. Vzniká tím celistvá osobnost nezávislá na obvyklých podmíněnostech vnějšího světa a schopná procházet branami života bez obav a s elegancí.

Je to aktivní a terapeutický přístup k sobě samému. Dochází k převedení vnitřního prožívání do podoby obrázku, který lze popsat a odvodit řešení. Je vhodný pro práci s osobním růstem, pro získání nadhledu ve složitých situacích, pro psychosomatické léčení, pro inspiraci při tvorbě projektů, pro zvládnutí psychických výkyvů, pro korekce postojů k životu a řešení těžko řešitelného. Je možné tak vytvořit sadu map v oblastech, které nejsou jinak dostupné, použít ji pro systematický channelling, strategická plánování nebo jako záznamník. Můžete do ní předat svoje sny a přání a pozorovat, jak se vyvíjejí. Můžete předat svou bolest, zátěž, napětí a stres. V mandale zůstanou zachycené jako v pavučině a tím se jich zbavíte. Touto cestou je možné postupovat ke scelenému vědomí sebe, které zná svou hodnotu a ničím se nenechá rušit.

Vše, co prožíváme, pochází z nastavení vnitřních hodnot, se kterými jsme se narodili a které překryla obecná pravidla, podle nichž jsme se naučili žít. Ve věcech, které se nám dějí, nikdy nejde o náhodu. Vnitřní Já nám samo přitahuje ony události, kterými do našich životů zasahuje, aby nás přimělo ke změně zvyků, kterými blokujeme sami sebe ve věcech zdraví, vztahů, majetku, klidu a štestí. Vnitřní Já vždy komunikuje tak, aby pro sebe a své tělo zařídilo optimální stav. Dokáže si poradit se vším, energie na to má dost.

Vyberte si ten nejsympatičtější vzor a pomocí pastelek použijte barvy a uspořádejte struktury. Dělejte, co budete chtít. Co Vás bude inspirovat. Spontánně ze sebe vymalujete to, co Vás vnitřně ruší nejvíc. Ale můžete to udělat i záměrně - jako když předáváte formulář se žádostí o životní změnu anebo pytel odpadků do popelnice. Pastelky jsou pro tuto práci výrazně vhodnější, ale softwarové barvy mají jedinečnou škálu odstínů (standardní software Malování).

Autor pomocí barev do mandaly spontánně vyjádří vše, čím se právě jeho srdce zabývá a snaží se to vyřešit. Mandala nespecifické prožívání převezme, identifikuje a vysvětlí, jak budou věci pokračovat dál. Obvyklým efektem je úleva. Vždy dojde k přenosu  vnitřního napětí, jehož síla je ihned využita na regeneraci a rekonstrukci osobnosti. Zpočátku reaguje pouze srdce. Mozek porozumí později. Každá mandala spotřebuje část obsahu osobnosti. Pozvolna se tak člověk propracuje do svého nevědomí, kde sídlí jeho sada převzatých hodnotových vzorců a může jejich kvalitu rekonstruovat. Konfrontace zrcadlem mandaly přesměrovává vnitřní uspořádání energetických vazeb do vhodnějších poloh. Záleží na každém, kolik odpracuje a do jaké hloubky svého já má potřebu dojít. Efektivitu lze vnímat jen jako pocit. Vše podstatné se děje pod prahem vědomí na úrovni prožívání srdce. Racionalita mysli zde nemá k dispozici v podstatě nic.

Procesy vědomí zachycené v mandale proběhnou tak jako tak. Není nijak nutné dohlížet na jejich průběh. Jejich poznáním je ale možné spatřit a porozumět precizní vstřícné a pečující inteligenci, která nás jako lidi svrchovaně převyšuje a přestat mít strach – o sebe, o život, o hodnotu. Uvolněním energie osobního strachu dochází k jejímu přesměrování na inspiraci a kreativitu, což bývá v prožívání života razantní změnou. Na otázku odkud ta inteligence pramení si každý musí odpovědět sám. Hlavní skutečností je ale to, že prostředí je z ní vybudované.

Čísla v mandale odpovídají číslům hodinového ciferníku. Vnitřní Já se vyjádří třeba tak, že některé číslo zvýrazní nějakou barvou anebo ho zjevně vynechá. Stejně tak barvy mluví svou absencí.

 

Bílá

vnitřní celistvost, čistota

Žlutá

investice, plýtvání energií

Žlutá tmavá

zodpovědný přistup

Oranžová

zájem, objevování, zvědavost, výzkum

Růžová

dětskost, úžas, radost, hra

Červená

koncentrace, pracovní a kreativní seberealizace

Červená tmavá

uzemnění, základní kvalita, nadhled

Bordová

vyzrálá dospělá kvalita

Nachová

soulad, souznění, intimita

Fialová

napětí  působící přeměnu, astrální orientace, magie

Modrá světlá

volnost, lehkost, prostor, porozumění

Modrá tmavá

vážnost, zregulovanost, význam hodnot

Zelená světlá

odpočinek, svěžest

Zelená tmavá

meditace, introspekce, domov, síla

Béžová

ego, hierarchie, osobní zájmy

Hnědá

věci složité k porozumění, pracovní angažovanost, zátěž

Šedá

uvažování, komunikace se Životem (Bohem, Osudem, ..)

Černá

útočiště, bezpečí, opora, zázemí, potenciál

Stříbrná

tajemno, duchovno

Zlatá

zdrojová energie, dokončenost

Reflexní žlutá          

divokost, chaos

Reflexní zelená

toxicita, napětí, věci které jsou podprahově v pohybu, hniloba

Transparentní

volný prostor, pozorování, trpělivost

 

1

Já, vše týkající se osobních potřeb a osobního vyjádření

2

Hlavní pohyb, ta nejsurovější hnací síla, která pohání osobní příběhy, práce

3

Komunikace, sdílení a směňování zkušeností, snaha anebo schopnost být zorientovaný

4

Kreativita, potřeba tvořit, realizovat se, vyjádřit se, střední síla pohybu

5

Andělské energie, péče, něžnost

6

Projekt, konstruktivní vědomí společné věci a péče o ni

7

Osobní zařazení mezi lidmi, osobní role a funkce ve společném prostředí

8

Klid, odpočinek, nejjemnější forma pohybu

9

Spiritualita, duchovno, spojení s Bytím

10

Rodina a vše co se jí týká

11

Temný kanál, rozklad, smrt, přeměna

12

Svět, politika, globální vědomí

 

 

Žlutý okruh

osobnost autora. Jeho lem je to, jak je vnímána lidmi

Růžový okruh

rodina autora. Jeho lem je to, jak je vnímána lidmi

Modrý okruh

autorovy vazby na přátele a ostatní lidi.

Jeho lem je schopnost přesáhnout svět lidí

Šedé pole

transcendentální prostředí, nadsmyslové vnímání, intuitivní vědomí

Oranžový okruh

autorova spiritualita, porozumění životu, osobní obraz boha.

Lem má tutéž funkci

Trojbarevný okruh

skutečný řád věcí. Lem má tutéž funkci

– integruje prolnutí, zprůchodňuje rozhraní

Střed

je původní zdroj energie a Bytí

 

Koule, kruh 

ženská esence

Krychle, čtverec

mužská esence

Trojúhelník

božská esence

Hvězda

esence identity

 Negativ obrázku zobrazuje procesy navazující, které budou probíhat až do svého dokončení. Jejich analýza se provádí stejným způsobem. Když téma mandaly vyhasne, je možné postoupit na hlubší patro.

 Užitečné odkazy:

www.ragauian.cz

www.nejsmeovce.eu

 Kontaktní mail:

petr.stodulka@centrum.cz

 Pro inspiraci před vlastní prací s mandalou jsou v sekci "Ukázky rozborů Brilliant" vložené vzory již hotových vybarvených šablon, které autor získal od různých lidí a ke kterým on sám vyhotovil komentář.

 

info.png


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Text popisu v dokumentu ke stažení  

     Ilustrační mandala

     BRILLIANT

     MAYA                                                             
 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Šablony strukturálních matric