Jdi na obsah Jdi na menu

GENIUS-LOCI

genius-loci.jpgRychlý Stín a Světla mžik,
podivný znepokojivý Křik.
Zvonivý Smích i tichý Pláč,
Šepot, co zanechal Zaklínač.
Pohádky Časů dávných
Příběhy Neznámých i Slavných...
Pevně zapsané v Kameni,
letící prachová Znamení.
Kdo zanechal Stopu Moci,
toho svázal Genius-Loci.
Smyčkou vázanou Věčností
promlouvá jazykem Moudrosti.

 Znáte ten pocit déja-vu, kdy vás zasáhne vzpomínka - je živá a hovoří hlasem, který je vám blízký a skoro to vypadá, jako by byl váš vlastní. Ne z tohoto světa - ze současnosti - ale z doby, kdy na tom místě žil kdosi, kdo byl možná vaší vlastní existencí. Jsou to Paměti domů, lokalit a míst, kde proudí zvláštní energetické pramínky těch záznamů a kontakt s nimi vyvolává jejich vybalení do vize skutečnosti. Každé místo má svého Génia-Loci = Ducha toho prostředí, který spravuje a chrání ucelenost Příběhů lidí, kteří tam žili a obrazy těch společných chvil pak svěřili do jeho pole působnosti. Neudělali to cíleně a s přímým úmyslem - jen skladba jejich prožitků byla dostatečně intenzivní, aby dodala skřítkovi místa energii k zformátování a cyklické manifestaci svěřeného obsahu. Nepřehraje ho každému - ke spuštění je potřeba umět naslouchat a tento nevědomý zájem o pozadí za podivným klidem místa je signálem k projekci. 

 Nejsou to jen staré domy nebo historické lokality, co nesou záznamy scén, které se tam nějakým způsobem dokázaly koncentrovat a opakovaně návštěvníkům zjevovat. Promlouvají i nové domy, které nejsou opuštěné - rezonují příběhy současnosti, srší z nich momentální nálady a atmosféra, kterou obyvatelé vyzařují za hranici obvodových zdí. Je to takový telepatický "odposlech" - který ale nesleduje žádný špehovací cíl - jen projde spontánně aurou a zanechá nějaký dojem... 

 Mám ráda tyto "kamenné" promluvy - uklidňují mě a vylaďují moje smysly do vstřícnosti k neznámu, k jeho přijetí a rozboru poselství, které předává. Mám hodně příležitostí si tuto vášeň užívat - na cestách, kterým s mým mužem holdujeme. Poslední roky to je hlavně na motorce po republice a přilehlých krajích. Jsou to silné zážitky a obrovské bohatství, co se prociťováním atmosféry míst uvolňují a nesou člověku tolik nového k dalšímu zpracování. Pro to kouzlo jsem vytvořila tento prostor Projektu Kamenné Srdce, který je o mystice národa, o slovanských kořenech a jejich hlubokých vazbách do našich Duší. Není to patriotismus - v Česku nyní žije velké množství "cizinců", kteří by se mohli cítit odstrčení a zneuznaní...ale ono to je jinak - ten Duch Národa, Genius Loci slovanského kmene a dědictví, která neustále čerpáme pro současnost - toto je v hlubším a vzdálenějším svazku sounáležitosti k lidskému rodu. Jsme navršení na tom odkazu a síla toho Hlasu Původu je každého rysem Propojení. Je jedno kde momentálně žijeme, kým zrovna jsme a kterou rodinu a stát považujeme za Domov - tam, v nitru - za Duší a za Identitou - tam jsme jeden národ a jeden organizmus existence. Ty genetické kódy si neseme s sebou a ony jsou přitažlivostí, která ty domnělé cizince přivedla na toto území a do této doby - aby zde žili, pracovali a sdíleli jednotu lidskosti svým originálním způsobem.

"Kaliema baže čista - Mocha, Bianka i krabiata - Luba svita Dycha".

Tvoje Duše nese Zprávu o tvé Příslušnosti.